Assessit ble etablert i 2002 og siden den gang har vi vært et ledende miljø innen executive search, rekruttering, lederutvelgelse og leder- og organisasjonsutvikling.
Sykefravær er dårlig økonomi, hvordan kan virksomheter kutte den kosten?
Totalt sett koster sykefravær samfunnet opp mot 70 milliarder hvert år, og en god del av dette må hver virksomhet ta på sin kappe. Et viktig spørsmål blir da hvordan virksomheter kan redusere sykefravær. Det finnes ikke et enkelt svar på hva som reduserer sykefravær, men her ønsker vi å fokusere på arbeidsmiljøperspektivet og hvordan virksomheter og ledere kan påvirke sykefravær.
Først av alt, hvordan ser da statistikken for sykefravær ut?
Den seneste statistikken fra NAV viser at sykefraværet fortsetter å øke fra et allerede høyt nivå og at det er psykiske plager som øker mest. Det er ikke noe nytt, og det i seg selv er urovekkende. Det er fremfor alt enkeltdiagnosen “psykiske symptomer/plager”, og ikke tunge psykiske sykdommer, som har hatt en negativ utvikling. Diagnosen brukes blant annet om utbrenthet, men også om andre situasjoner i livet som kan gi psykiske utfordringer. Sykefravær med psykiske lidelser gir også i gjennomsnitt lengst varighet på sykefraværet. Med andre ord, det er god økonomi å se til at ansatte har det bra på jobben, og klarer å mestre livet.
Fremfor alt er det er i aldersgruppen 25-39 år hvor sykefraværet har økt mest i 2. kvartal, og for denne gruppen utgjorde psykiske lidelser 34% av sykefraværet.
En av tre som har vært sykemeldt oppgir at det var arbeidsrelatert i SSBs levekårsundersøkelse. Med andre ord, er det også der en stor del av løsningen ligger. Det ligger et stort potensial i å se på arbeidsmiljø.
Arbeidsmiljø for å redusere sykefravær
Arbeidsmiljølovens formål er“…å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon.”
Men, hva betyr det å være helsefremmende, og hva er en meningsfylt arbeidssituasjon?
Som Siw Tone Innstrand (NTNU) sier:
“Å skape helsefremmende arbeidsplasser må sees på som en kontinuerlig utviklingsprosess hvor man i samarbeid ønsker både å fremme helse og forebygge sykdom, til det beste for alle. Og husk, et godt arbeidsmiljø er ikke noe du får, men aktivt skaper også selv ved å være en god kollega og medarbeider.”
Om en arbeidsplass er helsefremmende, eller ikke, er noe som bør vurderes og arbeides med systematisk og kontinuerlig.
Det å ha en arbeidsplass hvor ansatte trives og opplever god livskvalitet er ikke konstant. Det er heller ikke noe som alle opplever likt, f.eks. kan det økende sykefraværet i aldergruppen 25-39 år indikere at de ikke nødvendigvis opplever arbeidsmiljøet som helsefremmende. Det er viktig å bruke undersøkelser for å forstå hvordan ansatte på gruppenivå opplever arbeidsplassen, men det er minst like viktig for en leder å forstå hvordan en kan bidra til at hvert enkelt individ opplever en helsefremmende arbeidsplass.
Hvis du lurer du på om din virksomhet har en helsefremmende arbeidsplass, så kan disse spørsmålene gi en rask vurdering av dette:
- Finnes det en veldefinert plan for å forbedre de ansattes helse og trivsel på alle nivåer i organisasjonen?
- Har dere identifisert faktorer som kan påvirke de ansattes helse og trivsel, for eksempel på individ, gruppe, leder og/eller organisatorisk nivå?
- Gjør dere noe med de identifiserte faktorene?
- Legger dere like stor vekt på å fremme de ansattes helse og trivsel som på å forebygge skader?
- Bidrar de ansatte aktivt til å ta beslutninger om egen trivsel?
- Mener du at tiltakene dine på en effektiv måte fremmer de ansattes helse og trivsel og støtter organisasjonens bærekraft?
(Kilde: NTNU)
Hva er da en meningsfylt arbeidssituasjon?
Det har vist seg at det å ha fokus på mening i livet i behandlingsopplegg for langtidssykemeldte med utmattelse gir bedre resultat enn det å bare hvile. Men, hvor mye fokus har vi på mening i det forebyggende arbeidet i virksomheter? Det vil si; det som er en viktig del av Arbeidsmiljølovens formål.
Vår erfaring er at mange virksomheter har forbedringspotensial når det gjelder mening. Både når det gjelder mening i virksomheten, det store “hvorfor”, og ikke minst mening for hver enkelt. Så, hvordan er det mulig å måle mening? Med indexen “Meaning of work” (Pejtersen, Kristensen, Borg & Bjorner, 2010), undersøkes opplevelsen av om ansattes arbeid er meningsfylt med disse tre spørsmålene:
Er dine arbeidsoppgaver meningsfylte? Føler du at arbeidet du gjør er viktig? Føler du deg motivert og engasjert i ditt arbeid?
Vi tenker også at det er mulig å ta utgangspunkt i følgende spørsmålene når ledere prater med ansatte (Janni, 2023) : Hvilke aspekter av jobben din er du stolt av? Hva er meningsfylt for deg i arbeidet vi gjør sammen? Hva ville du hatt lyst til å fortelle barnebarna dine om jobben vår?
Dette krever noe mer i samtalene mellom ansatte og leder. Det kreves en tillit, åpenhet og ikke minst en ferdigheter hos ledere for å prate om mening. Netti Fuglesang i Voluntas sier
“Som leder, er du ikke bærer av mening, men en fasilitator for meningsfullhet.”
At vi har en arbeidsmiljølov som ser betydningen av det å fremme helse og meningsfullhet er fantastisk, og vi har alle et ansvar å bidra til et arbeidsmiljø og få ned sykefraværet. Det krever noe på individ, gruppe, leder og organisasjonsnivå. Fra ansatte og ledere. Så, ta gjerne noen minutter og reflekter over hva du og din virksomhet gjør for arbeidsmiljøet, og hva dere eventuelt kan gjøre annerledes.
Hvis du ønsker en diskusjonspartner på arbeidsmiljø, ta gjerne kontakt med Lena Nilsson.
Hvis du lurer på hva sykefravær koster din virksomhet, prøv gjerne fraværskalkulator.
Kilder:
Betydelig økning i sykefraværet i 2. kvartal – fortsatt sterk vekst i psykiske plager – nav.no
Hvordan kan vi få ned sykefraværet i Norge? Her er ekspertenes råd
Helsefremmende arbeidsplasser – hva, hvorfor og hvordan | HR Norge
72246001-923c-4b49-9777-3ac48ed2f138
Personer med utbrenthet behandles feil, mener forsker,
Hva er en helsefremmende arbeidsplass? – NTNU
«Lederen som helbreder» av Nicholas Janni (2023)