fbpx

Dette er fremtidens viktigste lederegenskaper

17 okt, 2019

Å være leder er mer utfordrende og komplisert enn noen gang. Mot og genuin interesse for å forstå er noen av egenskapene som må til for å lykkes.

Nylig samlet Assessit åtte unge ledere som har vært med i kåringen av Årets Unge Ledere, for å diskutere hva som blir utfordringene for fremtidens ledere. 

– Fremtidens ledelse vil preges av raske endringer og utilstrekkelig informasjon. Det er en vanskelig kombinasjon for ledere, som må kombinere langsiktighet og forutsigbarhet med evne til å tilpasse seg skiftene, sier Lars Frydenlund partner for digitale løsninger i konsulentselskapet Assessit. 

Frydenlund peker på en av lederegenskapene han mener vil bli viktig: Evnen til å håndtere seg selv.  

– Fremtidens ledere må være i stand til å utnytte sine sterke sider for å påvirke omgivelsene. Du er nødt til å lede styrkebasert. De som er avhengig av deg må føle at de får hjelp og støtte, mener han. 

Lars Frydenlund og Jacob Vårdal diskuterer fremtidens lederegenskaper.

Relasjonsbygging fortsatt viktig

Jakob Vårdal mener at evnen til å bygge sterke relasjoner fortsatt vil være en viktig lederegenskap. 

– Så lenge man jobber med mennesker, vil det fremdeles være viktig å skape gjensidig tillit. Du må kunne håndtere at folk reagerer ulikt og har forskjellige synspunkt på samme sak, sier Vårdal, som er leder bedrift og investering i marked i Storebrand. 

Når ting endrer seg raskt, må en leder også ha evne til å tilegne seg og søke ny kunnskap. 

– Du må ikke ha all kunnskapen selv, men tvert imot tørre å ikke kunne alt selv. I stedet må du søke den gjennom kollegaene dine og andre som kan gi deg påfyll, sier Vårdal. 

Jakob Vårdal mener at relasjonsbygging fortsatt er blant lederens viktigste oppgaver.

Arbeidsglede er viktig

Stine Trygg-Hauger, adm.dir i Clas Ohlson, er også en av dem som mener at fremtidens ledelse krever mot. 

Trygg-Hauger kjenner seg igjen i Frydenlunds tanker om nysgjerrighet. 

– Ledere må være nysgjerrige. Du må ha genuint lyst til å skape forandring og levere resultater. God kommunikasjon og evne til å forklare «hvorfor» er spesielt viktig når endringstakten er høy. Og så må du huske at arbeidsglede smitter, sier Trygg-Hauger. 

– Jeg er overbevist om at vi presterer bedre på jobb når vi har det gøy. Og da mener jeg ikke bordtennis og julebord, men det å jobbe i en kultur som man trives i, med kollegaer man liker og ikke minst med en leder man har match med. 

Utfordrer med digital lederutvikling

Lars Frydenlund ser en klar endring i morgendagens lederutvikling. Han mener at vi må utfordre den tradisjonelle ledertreningen ved mer bruk av digitale verktøy.

– Jeg vil påstå at tradisjonell ledertrening i dag er overmoden for nytenking. Vi kan skape enda bedre effekt ved å tilføre nye digitale elementer. All trening som gir lyst og motivasjon vil bidra til positiv utvikling. 

– Fremtidens ledere som gjennom sitt lederskap tar aktiv del i sin egen og andres utvikling, vil være fremtidens vinnere. Slike ledere vil det gå godt med, avslutter Frydenlund. 

Forskning og erfaringer viser at positive opplevelser i læringssituasjoner gir økt læringseffekt. Spillteknologien stimulerer deltakerne til å repetere treningen, og dermed øke forutsetninger til å utvikle lederferdighetene sine. 

Relaterte innlegg

De 6 viktigste lederegenskapene for fremtiden

Næringslivet byr på raske forandringer, nye markeder og ikke minst nye konkurrenter.

Les mer

5 feller du bør unngå som leder for fageksperter

Hvilken lederstil du velger er avgjørende for å lykkes med ledelse i en kunnskapsbedrift. Her er fem gode råd fra Lars Frydenlund i Assessit.

Les mer

Derfor bør ledere lære av kriser

Som leder må du være operativ i en krise. Hvis du også klarer å dra lærdommer av den, kan erfaringen gjøre deg og bedriften sterkere.


Les mer

Oslo |  Trondheim |  Stavanger