fbpx

Dette er kravene til fremtidens CFO

20 apr, 2023

Tradisjonelt har en CFO hovedsakelig hatt ansvaret for regnskap og finans og sørget for å ha rapporteringene i orden. I fremtiden vil kravene bli større.

– Dagens digitaliserte samfunn stiller nye krav til en CFO. Og rollen vil endre seg enda mer i fremtiden, forteller hodejegere i konsulentselskapet Assessit.

Assessit er et av Skandinavias ledende miljø innen Executive search, lederrekruttering og organisasjons- og lederutvikling, med kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Hodejegerne nevner spesielt evnen til å jobbe med datadrevne analyser, innsikt og strategiske innspill til ledergruppen, som egenskaper de ser etter når de ser rekrutterer en fremtidsrettet CFO (Chief Financial Officer – på norsk ofte oversatt til finansdirektør) for bedrifter.

Innovasjon og risikovurdering

– Data og innsikt handler for eksempel om å etablere finansielle måleparametere for å kunne gi verdifulle råd og innspill til resten av ledergruppen. Det er noe som uten tvil blir mer og mer viktig, og som derfor betyr alt i rekrutteringsprosesser, forteller Per Gauslaa, partner hos Assessit. 

Han legger til at en av CFOens viktigste oppgaver er å oversette tallene og kommunisere betydningen av dem – samt å omgjøre analyser til klare råd. 

– Både CFO og CEO skal jobbe tett sammen for å kunne kommunisere den verdifulle informasjonen de sitter på ut i resten av organisasjonen, og måle effekten av hva den faktisk gjør, sier han. 

– En god CFO må kunne fortelle om fremtidig utvikling. Da må du være nysgjerrig på muligheter og ulike scenarier, og kunne lage gode risikoanalyser for nye innovative retninger og fremtidsmuligheter. Dette er mye av det vi ser etter når vi driver lederrekrutteringer av en CFO, forteller Gauslaa videre. 

CFO som pådriver for endring

For å oppfylle fremtidens krav til CFO er det også viktig å være innovativ og villig til å endre seg i takt med nye regulatoriske krav. 

Slike endringer kan gi nye forretningsmuligheter. Men ofte blir de sett på som hindringer. De som evner å drive dette til å bli en mulighet, vil lykkes, mener Gauslaa.

Han legger til at en god finansdirektør er en pådriver for endring.  

 Som CFO må du kunne skifte gir og jobbe tett og godt sammen med din CEO. En god CFO må være ganske risikovillig, og i denne rollendu rett og slett forstå at en god risikoanalyse kan skape stor verdi og gevinst for virksomheten. 

CFO må kunne compliance

Noen av dagens krav til CFO vil fortsatt bestå, som kunnskap om fagområdet compliance. Kort fortalt må en CFO sørge for at alle aktiviteter i selskapet er i samsvar med gjeldende lover og forskrifter. 

– En fremtidsrettet CFO må ha full kontroll på compliance, og sørge for at selskapet overholder dette i alle prosesser. Han eller hun må også sikre at alle i virksomheten forstår viktigheten av å være compliant. Dette er finansdirektørens ansvar, både i dag og ikke minst i fremtiden, forteller Assessit-partneren. 

Hvis du samtidig legger til rette for vekst og framgang for bedriften, har du en god balanse for rollen i fremtiden, legger han til.

Innovasjon som ny CFO-rolle

En oppgave som derimot er ny for CFO, er rollen som driver av innovasjon i virksomheten.  

Dette er tradisjonelt ikke noe en CFO er kjent for, men i fremtiden vil det bli viktig, forteller Kaja Eidet Eikeland, partner, daglig leder og leder rekruttering og executive search i Assessit Oslo. 

Som CFO er du nødt til å samhandle og kommunisere godt med resten av ledergruppen. Det må altså være en interaksjon. Evnen til å jobbe på tvers av fagområder og rydde bort siloene i organisasjonen, vil være et enda tydeligere krav fremover, fortsetter Eikeland. 

Hun sier at det er både krevende og utrolig spennende å rekruttere de riktige personene til en CFO-stilling. Derfor observerer blant annet hodejegerne i Assissit alltid hvordan kandidatene jobber som en del av sin kvalitetssikring. 

Vi ser dem «in action» og tester dem med simuleringer og business cases. Når vi rekrutterer ledere, ser vi på mange faktorer, deriblant evnen til å jobbe compliant og å gjøre viktige og gode risikovurderinger, avslutter Eikeland. 

Seks kvaliteter for fremtidens CFO

  • Vilje til å være i endring 
  • Innovative evner 
  • Å kunne forstå visjonen til virksomheten og kunne lede andre mot den 
  • Forståelse, gjennomføring og formidling av compliance 
  • Være en tydelig kulturbærer 
  • Evne til å fortolke kompleks viden til organisasjonen på en forståelig måte 

Relaterte innlegg

Lena Nilsson som ny OLU- leder i Assessit

«Vi er så glade for å ha fått på plass Lena Nilsson som ny leder for vår avdeling Organisasjon – og lederutvikling (OLU) i Assessit. Hun har tidligere jobbet som seniorkonsulent i Assessit og vi synes det er ekstra fint at vi har så flinke folk internt. Lederskapet får en ekstra dimensjon og en god start ved at hun kjenner teamet og organisasjonen.

Les mer

Slik rekrutterer du riktig leder for fremtiden

Dagens ledere står foran en rekke utfordringer. Hvordan finner du den riktige lederen til framtidens digitale utfordringer?

Les mer

Lederegenskapene som trengs for å lykkes

Mot og et moralsk kompass er blant egenskapene unge ledere mener vil være viktigst for å lykkes i lederrollen i årene som kommer.

Les mer

Oslo

Rådhusgata 17
0158 Oslo
22 15 11 00

Trondheim

Strandveien 43
7067 Trondheim

Stavanger

Gamle Forusveien 1
4032 Stavanger

Oslo

Rådhusgata 17
0158 Oslo
22 15 11 00

Trondheim

Strandveien 43
7067 Trondheim

Stavanger

Gamle Forusveien 1
4032 Stavanger