fbpx
Vinnerne av Årets Unge Ledere 2016 i regi av Assessit: Førsteplass: Christian Granly (30) Sales market manager, Circle K Norge, femte til venstre. Andreplass: Therèse Larsson (31) Associate Director – Field Sales Development & Support, Coca-Cola European Partners, fjerde til venstre. Foto: Stine Østby

Hva god ledelse egentlig handler om

Publisert 22.03.2018

Christian Granly og Therese Larsson plasserte seg som henholdsvis vinner og nummer to i kåringen av Årets Unge Ledere 2017, lederkåringen i regi av konsulentselskapet Assessit. At ledelse i grunn og bunn handler om mennesker som trives, er begge de unge lederne helt enige om. Forskning viser også at de beste unge lederne nettopp klarer å takle en balanse mellom tydelig målsetting og det å skape et godt forhold til sine medarbeidere. Granly og Larsson ser tilbake på og setter ord på noen av deres beste råd for et godt lederskap.

 

Ledelse er et situasjonsbestemt fenomen

Christian Granly, Sales market manager hos Circle K Norge og vinner av Årets Unge Ledere i 2016, startet sin karriere som deltidsansatt på en Statoil bensinstasjon og bygget raskt opp en flott karriere og oppnådde gode resultater. Han jobber nå som salgssjef hos Circle K med 14 medarbeidere under seg. Granly har ingen akademisk bakgrunn, og var nok, i følge egne ord, ganske uvitende om hva det var han gjorde så bra da han startet som leder, han gjorde det bare.

Jeg har fått god og viktig erfaring i løpet av karrieren min, både på godt og vondt. Ja, hva det er jeg egentlig kan, kan det være vanskelig å sette fingeren på og bli helt konkret om, forklarer han. – Ledelse er et utrolig situasjonsbestemt fenomen. Det er for eksempel viktig å kunne delegere – men det kan fort skje at man delegerer feil oppgave til feil person på feilt tidspunkt, sier Granly. Granly har tidligere blitt sitert at «ledelse er en service-funksjon», og det mener jeg er veldig viktig, forklarer han.

– Det er du som er instrumentet de skal bruke, og ikke omvendt. Det er ditt ansvar som leder at dine ansatte har en god dag, og oppnår resultater. Det beste jeg vet er når teamet oppnår noe de har kjempet for, det er en av de beste følelse som finnes.
Du må virkelig like mennesker – interessere seg for mennesker er alt dette handler om, forklarer han.

Vinnerne av Årets Unge Ledere 2016 i regi av Assessit: Førsteplass: Christian Granly (30) Sales market manager, Circle K Norge. På foredrag på Kristiana Høyskoles Karrieredag


Engasjement er smittsomt

En inspirasjonskilde for Granly, forklarer han, er hans egen leder. – Han har lært meg blant annet å være en tydelig leder, en leder som kan avklare forventningene til mine ansatte, hva jeg forventer av dem og hva de kan forvente av meg. Det gjør alt enklere. En god forventningsavklaring er utrolig viktig. Noe annet er også at det ikke er farlig å sette krav og store forventninger.

Det krever styrke å gjøre det og det gir alltid et positivt resultat. Og en annen ting jeg også mener er viktig, er å være ærlig – å ha en åpen og god kommunikasjon med sine ansatte, ikke skåne eller unnlate å si hva du mener. Ved å bruke tid på å fortelle og forklare kan de fleste budskap selges inn, når intensjonen er god, forklarer Granly. Ønsker du å vite mer om

Årets Unge Ledere og holde deg orientert om når det vil være åpent for påmeldinger og nominasjoner? Da vil vi gi deg beskjed, klikk her.

 

Ha alltid begge bena på jorden

Therese Larsson er Associate Director, Field Sales Development & Support hos Coca-Cola European Partners, og vant andreplassen i Årets Unge Ledere 2016. Som helt ung hadde Larsson allerede både utenlandsopphold og en mastergrad bak seg, og startet karrieren sin i konsulentbransjen og er nå leder med nå 19 personer i teamet hennes.

Det er utrolig spennende å lære om ledelse i andre kulturer. Mine beste erfaringer og råd til “up and coming” eller nye unge ledere er lever alltid det du lover og lever alltid kvalitet. På den måten vet lederen din at han kan regne med deg.

Dette er erfaringer Larsson selv alltid har arbeidet etter og som har gjort at hun har steget i gradene og fått lederansvar i en relativt ung alder. – Og husk, som ung leder må du alltid ha begge bena på jorden. Ha respekt for teamet ditt og sett deg grundig inn i hva de gjør, og finn så ut hva din rolle er, forklarer hun. Larsson understreker at hun er helt enig med Granly om at lederskap er en service-funksjon.

– Lederen skal nettopp hjelpe teamet med å prestere, og teamene består av ulike individer, ulike ambisjoner og ulike situasjoner. Støtte og involvering er utrolig viktige faktorer for å skape eierskap og stort engasjement, tilføyer hun.

Andreplass: Therèse Larsson (31) Associate Director – Field Sales Development & Support, Coca-Cola European Partners, på foredrag hos Høyskolen Kristianas Karrieredag

 

Bidrar til å heie fram unge ledertalenter.Hvert år kårer Assessit Årets Unge Ledere, basert på en grundig evaluering av ledertalenter fra hele landet. Den evidensbaserte tilnærmingen gir gjenklang hos partner Sopra Steria.

 

Dette vet vi fra forskning om god ledelse

Dyktige ledere oppretter gode relasjoner med sine medarbeidere og gir dem nødvendig frihet og jobbautonomi. Dette skaper indremotiverte medarbeidere, hvis man gir sin tillit og muligheten til å påvirke sin egen arbeidsrolle. Videre vet vi at dyktige ledere er flinke til å balansere mellom det å sette tydelige mål og samtidig opprettholde et godt forhold til medarbeideren, og de klarer begge deler. Kilde: Assessit

 

Fakta:
Årets Unge Ledere er opprettet av konsulentselskapet Assessit AS. Årets Unge Ledere er en årlig prosess som evaluerer, tester og utfordrer unge ledere i Norge. Påmelding og nominasjon er gratis, og holder på fra juni til oktober 2017. De 100 beste velges ut til ytterligere testing som blant annet omfatter 180-graders evaluering og simuleringer med business cases. En grundig prosess med et stort batteri av tester og forskningsbaserte metoder. Topp10 kåres så under Assessits lederkonferanse i februar 2018. Følg med på www.assessit.no/aul